Daniel Giusti kookte de afgelopen jaren de sterren van de hemel als chef in Noma, het restaurant dat meerdere keren werd uitgeroepen tot beste ter wereld. Maar nu gooit hij het roer helemaal om.
Net als Jamie Oliver in het Verenigd Koninkrijk is hij op een missie: zorgen dat iedere Amerikaanse school is voorzien van een gezonde lunch. Voor een onmogelijk lage prijs.
In januari startte Giusti met de startup Brigaid, een bedrijf dat chefs aan scholen koppelt om zo de geserveerde lunch te verbeteren. “We vragen onszelf continu af: wat kunnen we morgen beter doen? Precies zoals je ook in een restaurant zou doen… Hoe kunnen we de lunch voor deze leerlingen iedere dag een beetje beter maken,” vertelt de chef aan Business Insider.
De reacties waren overweldigend, binnen korte tijd kreeg Giusti 275 aanmeldingen van chefs die op twee middelbare scholen in Connecticut wilden werken. De keuze viel uiteindelijk op April Kindt en Ryan Kennedy.
Het doel: een lunch verzorgen die maximaal 2,83 euro kost, aangezien dit het bedrag is dat scholen van de overheid krijgen voor ingrediënten, transport, mankracht en onderhoud van de keuken. Zes andere scholen zullen vanaf 1 november starten met hun eigen Brigaid-chef.
Hieronder zie je wat het team van Brigaid wist te maken. De gemiddelde lunch kost 1,20 euro aan ingrediënten, waardoor ze netjes onder de 2,83 euro die ze van de staat krijgen blijven.
Het team probeert allerlei recepten, te beginnen met deze gehaktballen met champignons en pasta.
Het hoofdgerecht veranderd iedere dag. Op sommige dagen kunnen de kinderen kiezen voor een sandwich, zoals hier: eentje met kipsalade, hummus met gegrilde groente, tomaat en pesto of gegrilde kalkoen met cranberrysaus.
De studenten kunnen ook kiezen voor een soep van Brigaid, zoals kalkoen-chili, pittige pompoen, tomaten- of kippensoep.
Alle gerechten zijn lekker én goedkoop volgens Giusti. Kennedy, één van de chefs, maakte bijvoorbeeld deze hartige flapjes met kip en salsa met daarnaast een fruitsalade van aardbeien, blauwe bessen, mango en munt. Alle ingrediënten bij elkaar kosten 1,12 euro.
Deze typische Cubaanse broodjes met varkensvlees kosten een luttele 1,14 euro.
Voor onderstaande kip met bruine rijst en boerenkoolsalade, gebruikte het team verse kruiden en olijfolie om de kip te marineren. Hierdoor kostte de marinade uiteindelijk net zoveel als de kip zelf. De tweede keer dat ze het gerecht serveerden, kozen ze daarom voor gedroogde kruiden.
"Omdat een groot deel van de studenten Latijnse roots heeft, vinden we het onacceptabel om slechte taco's en nacho's te serveren," schrijft Brigaid op Instagram. Onderstaande taco's met pulled pork kosten 1,20 euro aan ingrediënten.
Volgens Giusti zijn de meeste studenten positief. Een meisje van tien jaar oud zei bijvoorbeeld tegen haar lerares dat ze "de limoen in de courgette zo lekker vond".
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl